Nedelja, Maj 18, 2008

Noć Muzeja

 

Prošlo je i to vruće subotnje veče. Sa njom, ispratili smo i drugu nacionalnu manifestaju pod nazvom "Noć Muzeja".

Za one koji nisu upoznati, Noć Muzeja je manifestacija koja se održava jednom godišnje i koja je osmišljena tako da se u jednoj noći otvore sve galerije, muzeji, performansi, kako bi ljudi obišli sve ono za šta u prethodnom periodu nisu imali vremena ili nisu imali sa kime (ako više volite taj izgovor ;)). Te večeri, zamenimo diskoteke, kafiće, razna mesta za "hang out" sa muzejima i galerijama u svrhu kulturnog uzdizanja. I zaista, manifestacija je velik uspeh jer svake godine privlači sve više ljudi.

Noć Muzeja je prvi put održana u Beogradu 2005. godine, a svoju nacionalnu premijeru je imala 2007. godine kada je održana u 9 gradova širom Srbije na oko100 lokacija. Ove godine, Noć Muzeja se održavala u 22 mesta širom Srbije, a samo u Beogradu je zabeleženo oko 300.000 posetilaca.

Ja, kako sam prošle godine propustio Noć Muzeja, rekao sam sebi da ove godine neću. Iako se nisam oduševio onoliko koliko sam mislio da ću se oduševiti, moram priznati da sam ipak sa velikim zadovoljstvom obišao skoro sve lokacije i sa sobom poneo mnoštvo informacija. Moram da priznam ipak da mi je kratko trajalo jer sam bio na nogama praktično od 18 časova, pa sve do 2 časa ujutro, a opet nisam uspeo da obiđem sve. 

Bilo je svega, od nekih, nezanimljivih, izložbi koje se i ne mogu nazvati umetnošću pa do izložbi od kojih nisam mogao da se odvojim. Najviše sam se radovao obilasku Petrovaradinske tvrđave i njenih katakombi, ali kao i uvek, i sada je morao da prevlada naš mentalitet. Obilazak je otkazan zato što je neko nešto ukrao i uništio odaje u kojima je obilazak trebao da se odvija. Izuzetno iznerviran time što je neki kreten uništio svima ostalima zabavu, odlučio sam da se moj put na tvrđavu ipak ne završi na taj način i iskoristio priliku da posetim muzej grada Novog Sada koji se nalazi na tvrđavi. U pratnji par drugarica, nakon tvrđave, spustili smo se ponovo u grad, već gotovo umorni, pogledasmo i izložbu u Zavodu za zaštitu prirode Srbije. Izložba je bila posvećena reptilima, i ja sam joj se iskreno radovao, ali na kraju ipak nisam bio oduševljen. No, sveukupni utisak je bio izuzetno dobar i već sada mogu da kažem da ću Noć Muzeja posetiti i sledeće godine.

Naravno, sve vreme je uz mene bio i moj fotoaparat pa sam ovekovečio većinu mesta na kojima sam bio ;). Za sve one koje zanimaju fotografije, mogu pritisnuti na link "Dalje" ;). Za kraj, preporučio bih svima onima koji nisu posetili ovogodišnju "Noć Muzeja" da sledeće godine o ne preskoče, neće se razočarati, u to sam siguran ;).

 

 

Bronza

 

 

Bronza

 

 

Grobna rekonstrukcija

 

 

Posetilac

 

 

Fotoaparat

 

 

Eugen

 

 

Rezbareno

 

 

Stripovi

 

 

Novine

 

 

Slemovi

 

 

Galerija Vojvodjanske banke

 

 

Galerija Matice Srpske

 

 

Galerija Matice Srpske

 

 

Statua

 

 

Muzej na tvrdjavi

 

 

Mamut

. [Odgovori]

Veliki pozdrav..sinoc smo obisli skoro ista mesta :) Meni se ideja jako dopada, samo bi trebalo sve biti jos malo organizovanije..ali u svakom slucaju.. prija! :)

Comment by altamoda (05/18/2008 19:36)

[Odgovori]

Noć muzeja je super, mada bi ih trebalo posećivati češće nego jednom godišnje.

Comment by Tekstopisac (05/18/2008 19:48)

[Odgovori]

Kao da sam bila tamo. Divno docarano!

Comment by Pinokio (05/18/2008 20:02)

[Odgovori]

Hvalaaa!

Comment by shadow (05/18/2008 22:31)

[Odgovori]

Hvala svima na lepim komentarima, drago mi je da vam se svidjaju slike.

Sto se tice same Noci Muzeja, trebalo bi vise posecivati muzeje, galerije i sl., svakako. Organizacija je, sto se mene tice bila Ok, nisam imao nekih vecih problema, mada nisam bio prosle godine pa ne znam kako je bilo prosle godine :).

Comment by amater (05/19/2008 01:02)

[Odgovori]

slike su jako lepe. ova iz muzeja grada me naterala da sebi obećam da ću prvom prilikom kad dodjem u Novi Sad, otići da ga obidjem.
Prijatno!

Comment by domacica (05/19/2008 12:00)

[Odgovori]

Jako mi je drago da je moja fotografija tako uticala na tebe ;).

Comment by amater (05/19/2008 22:38)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me